Rengöringsmedel och risker

Rengöringsmedel är ett samlingsnamn för ämnen som används vid städning av olika ytor. Dessa rengöringsmedel kan även kallas för tensider, eller surfaktant, detta från engelskans Surface Active Agent. Vilket egentligen bara betyder att det sänker ytspänningen. De rengöringsmedel vi ska ta upp i den här texten är de vanliga som man köper, rengöringsmedel till golv, fönster och badrum.

De vanligaste märkena när man pratar om sådana rengöringsmedel är så klart Ajax, på senare tid har även Mr Muscel och Vanish kommit in på marknaden. Det finns alla olika varianter på dem du kan tänka dig. Vattenlöslig och spray är de vanligaste rengöringsmedel du kommer hitta i en butik, detta förmodligen för att de är lättast att använda. Anledningen till att man använder rengöringsmedel till att börja med är ju för att man inte tycker att sin omgivning inte blir tillräckligt ren utan rengöringsmedel.

Det finns så klart några fällor med att använda för mycket eller för lite rengöringsmedel också. Använder du för mycket riskerar du att få en allt för ren miljö och du blir då sjuk på grund av det, och motsatsen är då sann för det andra scenariot. Hur som helst så blir du sjuk. Har man barn ska man vara extra nog med hur mycket och hur ofta man använder rengöringsmedel. Använder man det för ofta kan det vara så att barnet utvecklar en intolerans mot det rengöringsmedel du använt dig av och du kan då inte använda det längre, eller så blir de helt enkelt allergiska mot precis allt för att de inte kommer i kontakt med rätt bakterier och partiklar. Det bästa är att läsa instruktionerna på det rengöringsmedel du har köpt och inte överdosera bara för att du vill ha det lite extra rent hemma. Att överdosera kan även vara en fara för dig själv och kanske dina husdjur om du har några sådana. Det är alltså inte alls helt riskfritt att använda rengöringsmedel.

Om du kan och har den ekonomiska möjligheten ska du välja rengöringsmedel som har godkänts av astma och allergi förbundet och helst ska de även vara miljövänliga. Dessa kan ibland vara ganska dyra, men i längden kan det löna sig att lägga ut de extra kronorna som blir när man ska köpa dessa. Idag finns det till och med rengöringsmedel som det inte gör något om ett barn får tag i, om det är så att du bor i en trång lägenhet.