Bäddsoffa ger sitt och sovkomfort

Bäddsoffor har en fantastisk förmåga att förvandla vilket rum som helst till ett härligt gästrum. Detta eftersom den oftast erbjuder lika skön sittkomfort som sovkomfort. En klassisk bäddsoffa är alltså en soffa som kan fällas ut till en säng. På så sätt är den en diskret möbel som smälter in väl i ett vardagsrum eller ett sovrum. Den är praktisk då de kan fylla ett flertal funktioner, i detta fall så är det i form utav att det är både en soffa och en säng.

Bäddsoffan kan även vara en plats där vi ibland äter och dricker, och som resultat kan det faktiskt vara något av en bakterie- och smutssamlare. Det är därför viktigt att du städar soffan med jämna mellanrum för även om man håller rent så kan bäddsoffan fånga upp kroppsoljor, matlagningslukt eller damm och smuts. 

När det gäller stoppade möbler kan det vara en svår utmaning att lära sig att rengöra en bäddsoffa på djupet. Innan man börjar är det bra att se efter etiketter på bäddsoffan.

Det är viktigt att veta vilken typ av tyg som används i klädseln. 

Koder på etiketten som vanligtvis används inkluderar:

  • Om vatten kan användas vid rengöring
  • Om kemtvättmedel eller milt tvättmedel och ångdammsugare kan användas
  • Om endast dammsugare kan användas
  • Om du bör rengöra med kemtvättmedel

Följ dessa underhållstips för att förlänga bäddsoffans livslängd:

  • Torr borste – använd en torr borste för att lossa smuts och skräp innan du dammsuger.
  • Dammsugning – på en låg inställning, använd din dammsugare för att avlägsna den smuts som du kunde lossa med din borste.
  • Damma av och byt ibland kuddar – damma av kuddarna varje vecka.

Har du fått en fläck på bäddsoffan?

Det finns en del olika sätt att ta bort fläckar på soffan, och den metod du ska använda beror på vilken typ av fläck det handlar om. Om det exempelvis handlar om rödvin i soffan kan du testa att hälla bikarbonat eller potatismjöl på fläcken (om det är en färsk fläck), detta absorberar i sin tur upp en del av vätskan. Dammsug sedan upp mjölet. 

Om det handlar om att du råkat spilla glass eller choklad i soffan så kan galltvål vara det bästa alternativet. Häll galltvål på en fuktig svamp, gnid in fläcken och låt verka i 15 minuter. Badda med vatten tills allt lödder är borta och avsluta med att torka med hushållspapper. Vill du ha tips om miljövänliga medel för rengöring? Ta reda på mer hos Naturskyddsföreningen. Se till att bäddsoffan torkat innan du använder den igen. Det brukar räcka med att låta den lufttorka, men tycker du att den blivit lite för blöt kan du även använda en handduk för att suga upp extra vatten.