Städmaterial och städutrustning – en miljöfråga?

Länge har vi sett städmaterial och städutrustning som en miljöfara, frågan är nu om detta verkligen fortfarande är sant, och om det är så, varför är det fortfarande så? I dag är den mesta städutrustning och städmaterial som vi använder miljövänliga. Eller i alla fall så miljövänliga som de går att få dom medan de fortfarande får bort smuts och damm relativt bra.

De största märkena som har gjort en helomvändning är ju Ajax, Yes och Mr Muscle. De är de mest använda städmaterial märkena vi använder i våra hem och därför tjänade dom på att göra sina produkter miljövänliga. Städutrustning så som moppar, kvastar och trasor har förut innehållit farlig plast eller ämnen som inte gick att bryta ner på naturlig väg. Nu för tiden har även vår städutrustning blivit lite mer grön. Det används mer och mer återvunnet material i vår städutrustning, och även i flaskorna som vårt städmaterial ofta kommer i har börjat göras mer och mer med återvunnen plast.  Mycket att hurra för, tänker du, det är ju bara lite städmaterial. Men städmaterial och städutrustning står för en väldigt stor del av våra avfall, och kan därför inte innehålla giftiga ämnen längre.

Tänk på att du häller ut städmaterial i avloppet hela tiden, varje gång du diskar eller tvättar händerna, och tänk på hur giftigt vattnet hade blivit till slut om detta städmaterial hade varit miljöfarligt. Tänk på hur giftig luften hade blivit med varje del av städutrustning vi slängde bort som sedan brändes upp och skapade giftig gas. Jorden skulle gå under långt innan 2012 då.

Eftersom städmaterial och städutrustning nu är en stå stor del av vår a liv och vår vardag så är det självklart att den ska vara så miljövänlig det bara går att få den. Det absolut miljövänligaste städmaterial som människan känner till är ju vatten. Men då vi blivit mycket mer noggranna med hur rent vi ska ha det har vi uppfunnit starkare saker, och självklart städutrustningen som ska hjälpa oss på traven. Är vi väldigt renliga av oss så har vi mer produkter hemma för att göra rent hus och hem än att göra rent oss själva. Detta är en lite skrämmande tanke egentligen eftersom det är vår exponering till bakterier och partiklar som gör att vi blir resistenta mot dom till att börja med, och om vi då börjar